Όταν επισκεπτόμαστε έναν τουριστικό προορισμό, κυρίως έναν αστικό τουριστικό προορισμό, όλοι έχουμε στο μυαλό μας ότι θα ξεποδαριαστούμε!
Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα μόνο περπατώντας μπορεί κανείς να πιάσει τον παλμό της πόλης, τις μυρωδιές της, τις γωνιές της και τα μυστικά της.
Τι σχέση έχει αυτό με τη βραχυχρόνια μίσθωση; Έχει και παραέχει. Διότι η επιλογή της περιοχής διαμονής των επισκεπτών παίζει καίριο ρόλο στο πως θα περάσουν και πως θα βαθμολογήσουν το κατάλυμα. Κρίνοντας από τις πληρότητες των τελευταίων μηνών σε περιοχές όπου απαιτείται μετρό (ή τρένο ή τρόλεϊ ή λεωφορείο) για να μετακινηθεί κανείς προς το κέντρο της Αθήνας σε σχέση με αυτές περιοχών που βρίσκονται σε walking distance, τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ των δεύτερων.
Αποδεικνύεται ότι οι τουρίστες δεν χρησιμοποιούν το μετρό ή το λεωφορείο παρά μόνο για τις μεγάλες μετακινήσεις δηλαδή αυτές προς και από το αεροδρόμιο.
Με δεδομένο ότι το μετρό είναι ένα μέσο που κρύβει την πόλη και ότι το δίκτυο των λεωφορείων είναι αρκετά πιο πολύπλοκο για κάποιον που έρχεται για λίγες μέρες, αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο οι τουρίστες προτιμούν να περπατούν.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως επηρεάζεται η βραχυχρόνια μίσθωση; Σημαίνει ότι οι guests επιλέγουν σημεία διαμονής σε σημεία κοντινά στα σημεία ενδιαφέροντος (μουσεία, μνημεία και βασικά την Ακρόπολη).
Η τουριστική κίνηση θα εστιαστεί ακόμα περισσότερο στις περιοχές πέριξ του κέντρου ενώ όσο πιο μακριά βρίσκονται τα καταλύματα τόσο θα δυσκολεύονται να έχουν ικανοποιητικό αριθμό κρατήσεων. Τέτοιον που να καθιστά την ενασχόληση με τη βραχυχρόνια μίσθωση συμφέρουσα.
Παρόλα αυτά, ειδικά το καλοκαίρι, όταν και οι τουρίστες μετακινούνται προς τη θάλασσα, χρησιμοποιούν το τραμ. Μπορεί να είναι αργό αλλά διατηρεί την οπτική επαφή του επιβάτη με το περιβάλλον.